V trenutku, ko prideš v puberteto, se zdi, da se vse spremeni. Tvoje telo se preoblikuje brez opozorila, najprej nederčeki, potem vaginalni izcedek, sledi menstruacija… Seznam je neskončen. Spremembam se ne moremo izogniti, postajamo ženska! Včasih je kar naporno, saj te telo znova in znova preseneti z eno spremembo več, še preden se navadimo na vse prejšnje.

Kako si lahko nekoliko olajšaš vse te spremembe?
Poleg zdrave prehrane in redne rutine je pomembno spremljati tudi intimno higieno in spodaj je naštetih 7 predlogov za lažjo tranzicijo v puberteto.

1. Samo voda in primerno intimno milo (upam)

Najboljši način za čiščenje nožnice je uporaba vode in blagega mila s primernim pH-jem. Ob vstopu v puberteto se ti pH intimnih predelov spremeni (iz nevtralnega) v kislega, to pomeni, da si vstopila v rodno dobo in potrebuješ drugačno intimno rutino. To nikakor ne pomeni, da za čiščenje uporabljaš gel za tuširanje ali (še huje) šampon za lase. S tem si lahko porušiš vaginalno mikrofloro in s tem povzročiš vnetje in/ali druge še resnejše težave. Zato je zares izrednega pomena, da uporabljaš kvalitetno intimno milo s prilagojenim pH-jem tvoje nožnice. Zate ni več primerna linija Vidermina Deligyn (ki je bila primerna v predpubertetnem obdobju), ampak Vidermina IntimaPrebiotic ali v primeru vnetja CLX linija. Vse imajo kisli pH tako kot po novem tudi tvoja nožnica.

2. Ojoj, vonj?

Normalno je, da ima vagina vonj. Vaginalni vonj se lahko spremeni v različnih obdobjih reproduktivnega cikla in ga ne smemo vedno obravnavati kot znak okužbe ali bolezni.

Kiselkast vonj: to je popolnoma naraven in najpogostejši vonj in naj te ne skrbi, vse je okej, zdravo in naravno! Vonj te lahko spominja na fermentirano hrano, kakšen jogurt, na kruh iz kislega testa ali cider, razlog za to pa so lactobacilli. Ta bakterija prevladuje v zdravi vagini in skrbi za kisel pH (ta se giblje med 3.8 in 4.5), vsebujejo pa jo tudi zgoraj navedena živila – zato podobnost med vonjavami. Lactobaccili ščitijo pred t.i. slabimi bakterijami (patogeni) in so ključne pri ohranjanju zdrave vaginalne flore.

Vonj po kovini: kdaj se zgodi, da ima vagina vonj po kovini. Vonj te lahko spominja na bakrene kovance, železo, rjo, razlog za ta vonj pa je kri. Kri vsebuje železo in od tukaj prihaja rahel vonj po kovini. Do krvavitve pride med menstruacijo, kar je najpogostejši razlog za kovinski vonj, lahko pa se pojavi tudi ločeno. Takrat je lahko razlog blaga krvavitev med spolnim odnosom (ki je pogosta in normalna), ki je velikokrat posledica (pre)suhe nožnice ali (pre)grobega spolnega odnosa. Rešitev? Uporaba lubrikanta! Naš Vidermina Intima Mucus je res vrhunski lubrikant in vlažilec, ki ti bo nožnico navlažil in omogočil prijetnejši spolni odnos.

Če te vonj vagine skrbi, ima recimo vonj po ribah, gnilobi ali razpadajočem organizmu, kemični vonj (po čistilih ali belilu), zna biti indikacija na bakterijsko ali glivično okužbo in ti v tem primeru priporočamo obisk pri ginekologu. V primeru vnetja si lahko pomagaš z našo CLX linijo, in sicer globulami in intimnim gelom, ki vsebujeta aktivno sestavino kloheksidin, ki deluje na glivice in prav tako bakterije. Tudi na ta način vrneš mikrofloro nazaj v zdravo optimalno stanje.

Nikakor pa se ne poslužuj kakšnih parfumov, dišav, krem, losjonov, itd., da se izogneš naravnemu vonju ali prikriješ nezaželen vonj – naj te ne bo nič sram! Vonj je popolnoma naraven in s prikrivanjem z dišavami si boš naredila veliko več škode, kot koristi. Definitivno ni vredno.

3. “Lulanje”

Tvoja nožnica je izjemno občutljiv del telesa in potrebuje določeno nego, posebej v obdobju sprememb. Zato nikakor ne pozabi na smer brisanja med uriniranjem, da se izogneš morebitnim okužbam – VEDNO nežno od spredaj nazaj, NIKOLI ne obratno.

4. Grmiček?

Mnoge ženske imajo občutek, da so umazane in nečiste, če si niso odstranile sramnih dlak – ja to je (na žalost) današnja realnost in standard lepote. V času pubertete in vseh sprememb, je pogosta nižja samozavest in nesigurnost, zato hitreje podležemo standardom družbe, tudi če tega dejansko same ne želimo. Seveda imaš možnost odstranjevanje neželenih dlak – z voskanjem, britjem, laserskim odstranjevanjem dlak, kremo za odstranjevanje dlak itd. Ampak to počni LE če sama to želiš, NE ker družba misli, da moraš.

Znanstveniki obstoj sramnih dlak pripisujejo trem glavnim namenom:
– ohranjanje optimalne temperature genitalij,
– preprečevanje bakterijam in drugim mikroorganizmom, da se prenesejo na druge (in delno vstop v notranjost),
– zmanjšanje trenja in drgnjena med spolnim odnosom.

Obstajajo pa tudi teorije in študije (ki so še v teku), ki obstoj dlak pripisujejo še eno funkcijo in sicer, zadrževanje feromonov na intimnem področju – da je vonj veliko bolj močan in intenzivnejši. Do te teorije pa so prišli, ker se dlake na intimnih predelih pojavijo ob vstopu v puberteto. Ko pa vstopimo v puberteto naj bi bil to fizični znak spolne zrelosti in posledično so dlake morda nekoč služile kot vizualni namig za bodoče partnerje.

Dlake so normalne, tam spodaj so z razlogom in sram tukaj definitivno ni potreben.

5. Naravno & mehko.

Za udobje med menstruacijo zamenjaj tampon ali higienski vložek vsake 2-3 ure. Investiraj v mehke in naravne bombažne izdelke, da se izogneš drgnjenju stegen in vnetjem. Izogibaj se odišavljenim higienskim produktom in pa produktom iz umetnih vlaken in plastike. Bolj kot je naravno, boljše je. Poskrbi le za redno menjavanje in ustrezno čiščenje, da se izogneš neprijetnim vonjavam in nepotrebnim okužbam.

6. Nega prsi

Ja, tudi to spada pod intimno higieno, ki jo boš morala počasi vključiti v svojo vsakdanjo rutino. Naj bodo tvoje prsi suhe in čiste. Investiraj v nekaj dobrih modrčkov, ki bodo pomagali pri obliki in preprečili poškodbe tkiva dojk. Z mokro krpo obriši znoj izpod prsi, še posebej, po telovadbi ali drugi fizični aktivnosti.

Pa ne pozabi na samopregledovanje! Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke, zato začni že zdaj! Pri samopregledovanju je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože in izcedek. O pravilnem pregledovanju odlično prikažejo in pišejo na spletni strani Europa Donna, zato si le preglej in preberi priložen članek. https://europadonna.si/ostani-zdrav/samopregledovanje/

7. Lepota < Zdravje

Na splošno se na dnevni bazi raje izogibaj satenu, čipki in sintetičnemu spodnjemu perilu. Vemo, lepo izgleda, za zdravje pa ni najbolj primerna izbira. Drži se bombažnega spodnjega perila, da koža lahko diha. Umetni materiali zadržujejo vlago in tako ustvarijo idealno okolje za razvoj glivic. Zapeljivo čipkasto spodnje perilo prihrani za posebno priložnost, vsakodnevno pa raje uporabljaj dober, star, udoben bombaž.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.