Suha koža je pogost pojav, ki prizadene mnoge, a žal še posebej pogosto postane izziv ob vstopu v obdobje menopavze. Menopavza prinaša hormonske spremembe, ki lahko vplivajo na fiziologijo kože, kar vodi do okvarjene kožne bariere. To pa ne pomeni, da se ne moremo učinkovito soočiti s suho kožo. V tem blogu bomo raziskali vzroke suhe kože v povezavi z menopavzo ter predstavili ključne korake za njeno nego.

Vzroki suhe kože v obdobju menopavze

Obdobje menopavze označuje zmanjšanje proizvodnje estrogena, ključnega hormona, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja kože. Estrogen je odgovoren za spodbujanje proizvodnje kolagena in elastina, ki dajeta koži čvrstost in elastičnost. Z zmanjšanjem ravni estrogena v telesu v menopavzi pa se ta naravna podpora izgubi, kar lahko vodi do več težav, med njimi tudi suhe kože tako obraza kot tudi telesa.

Poleg tega igra estrogen ključno vlogo pri ohranjanju lipidne pregrade kože. Ko se raven estrogena zmanjša, se zmanjša tudi izločanje lipidov, ki ohranjajo kožno bariero nedotaknjeno. Posledično koža postane bolj nagnjena k izgubi vlage, kar vodi v suhost in dehidracijo epidermisa.

S staranjem se zmanjšuje tudi sposobnost kože, da zadržuje vlago. Naravni procesi, kot je zmanjšanje hitrosti celične obnove, dodatno prispevajo k izgubi vlage in elastičnosti kože. Vse te spremembe skupaj ustvarjajo okolje za razvoj suhe kože v menopavzi.

Zaradi vseh sprememb, ki se pojavijo v telesu, je ključno, da ženske v obdobju menopavze razumejo te spremembe in prilagodijo svojo nego kože, da bi ohranile njeno zdravje in lepoto. Z upoštevanjem pravilnih korakov za nego lahko učinkovito blažijo simptome suhe kože ter ohranjajo kožo navlaženo, sijočo in zdravo tudi v tem življenjskem obdobju.

Simptomi suhe kože

Simptomi suhe kože vključujejo zategovanje, srbež, luščenje in videz kože brez sijaja. Koža lahko postane bolj nagnjena k razpokam, eritemu in drugim poškodbam.

3 ključni koraki za nego suhe kože v menopavzi

 1. Nežno čiščenje:

  Že pri samem čiščenju (tuširanju) je pomembno, da uporabljate izdelke, ki ne vsebujejo agresivnih površinsko aktivnih snovi (čistilcev), kot so SLS in SLES, ki odstranijo preveč lastnega hidrolipidnega plašča kože in na ta način pustijo kožo brez zaščite pred izgubo vode.

  Pri tem je optimalno uporabljati čistilne gele oz. olja, ki bodo poleg nežnega čiščenja, koži ponudili tudi intenzivno nego. Pri tem imata odlične rezultate kliničnih študij Rilastil Xerolact čistilni gel in čistilno olje, ki kožo nežno očistita in hrkati tudi negujeta.

  Tuširanje je v primeru zelo suhe kože priporočljivo čim bolj skrajšati in ga omejiti na 1x na dan. Priporočljivo je tuširanje z mlačno vodo (v primeru tuširanja s prevročo vodo namreč dodatno razdražimo živčne končiče, kar lahko privede do srbeža, praskanja in posledično še večje iritacije kože).

  Pazimo, da kože ne preveč drgnemo, kar je pomembno tudi pri brisanju z brisačo – pri tem vodo pivnamo s tapkanjem in ne drgnjenjem.

 2. Nega – vlaženje:

  Takoj po čiščenju (optimalno v roku 3 minut), uporabite vlažilni losjon z vlažilnimi, emolientnimi in delno okluzivnimi sestavinami, kot so natrijev laktat, glicerin in rastlinska olja. Te sestavine na različne načine zadržujejo vodo v koži, na ta način ohranjajo naravno vlažnost kože, hkrati pa jo tudi negujejo.

 3. Nadomeščanje lastnih lipidov:

  Pri sami izbiri izdelkov je pomembno, da smo pozorni, da vsebujejo sestavine, kot so karitejevo maslo in olivno olje, ki ne samo delujejo emolientno, ampak vsebujejo tudi vitamine ter esencialne maščobne kisline, kot so omega-3 in omega-6, ki obnavljajo in krepijo lipidno kožno pregrado.

  Primer balzama z odličnimi rezulati klinične študije, narejene na suhi in k atiopiji nagnjeni koži, narejeni kar na 400 prostovoljcih, je Rilastil Xerolact PB balzam, ki poleg nege, uravnava tudi kožno mikrobioto.

Prilagajanje nege glede na potrebe kože

Pri izbiri izdelkov prilagodite nego glede na potrebe kože. Ne pozabite na bolj intenzivno in pogosto nego najbolj kritičnih področij kot so roke in ustnice, ki so tudi pod dodatnim vplivom zunanjih dejavnikov. Sem spada tudi celoletna nega nog, če se želimo izogniti suhim in razpokanim podplatom ter zadebeljeni koži.


Z ustreznimi negovalnimi koraki in konsistenco boste suhi koži v menopavzi povrnili vlažnost, ohranili njeno zdravje ter ji povrnili prožnost. Rilastil Xerolact ponuja kopico izdelkov, ki bodo poskrbeli za čiščenje in nego vašega telesa od glave do pet. Sledite strokovnim nasvetom in uživajte v zdravi, sijoči  koži tudi v obdobju menopavze.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.