kAKO STRESS VPLIVA NA AKNE?

KAKO STRES VPLIVA NA AKNE?

Čeprav se že dolgo domneva, da čustveni stres sproži ali poslabša akne, je bil njegov vpliv na resnost aken do nedavnega večinoma podcenjen. V zadnjem desetletju pa so študije prinesle nove podatke o različnih mehanizmih in možnih dejavnikih, ki so vključeni v to interakcijo.

KAJ SO AKNE?

Akne so ena najpogostejših kožnih bolezni. Gre za več faktorsko in zapleteno bolezen, ki izvira iz pilosebacealnega mešička, pri katerem se zdi, da gre predvsem za dedno ozadje, androgene, kožne lipide, motnje keratinizacije, vnetne signalizacije in regulacijske nevropeptide.

KAJ JE STRES?

Stres je fizični odziv telesa na občutek ogroženosti ali pritiska. Ko se počutite ogroženo, vaše telo sprošča stresne hormone, ki telo pripravijo na odziv  “boj ali beg”. Stresni hormoni, kot sta kortizol in adrenalin, povzročajo, da srce hitreje utripa, zategnjenost mišic, hitrejše dihanje, višji krvni tlak in ostrejša čutila. V sodobnem življenju marsikatera situacija ustvari pritisk, ki sproži odziv stresa. Čeprav nas ta situacija ne ogroža, se telo odzove kot da nas. Odziv na stres je lahko v nekaterih situacijah koristen, saj lahko poveča vašo uspešnost, v drugih situacijah pa je lahko škodljiv in vpliva na vaše duševno zdravje in med drugim tudi na marsikatero kožno bolezen.

ALI OBSTAJAJO DOKAZI O POVEZAVI STRESA IN AKEN?

Študija univerze Stanford in študija o srednješolcih v Singapurju, sta pokazali, da so se akne med izpitnimi obdobji poslabšale v primerjavi z obdobji nizkega stresa, ko ni bilo izpitov. Ugotovili so tudi, da je resnost aken, torej vedno težja oblika, močno povezana z naraščajočim stresom. Druge študije poročajo tudi o tem, da se bolniki z aknami pogosto pritožujejo zaradi izbruhov aken po frustrirajočih izkušnjah ali stresnih dogodkih, kar so tudi izmerili in sicer je bilo izmerjeno število aken povečano, nekaj dni po intervjuju, med katerim je bila namerno izzvana jeza. Opazili so tudi, da je med bolniki z aknami, veliko mladih ambicioznih ljudi s službami na visokih položajih, kar lahko povežemo tudi z vedno večjim pojavom aken po 20 letu starosti.

KAKO STRES VPLIVA NA AKNE?

Stres ne more neposredno povzročiti aken, lahko pa poslabša stanje pri osebi, ki jih že ima, saj vpliva na različne, dejavnike, ki posledično poslabšajo stanje aken:

Celjenje:

Psihološki stres znatno upočasni celjenje ran in sicer do kar 40%, kar je dejavnik pri upočasnitvi sanacije aken, stres poveča tudi intenzivnost bolečine in upočasni stopnjo okrevanja po operaciji. To pomeni, da akne ostanejo dlje in je naenkrat vidnih več aken, ker traja dlje časa, da se posamezna akna zaceli med izbruhom. Dokazi, da lahko psihološki stres vpliva na potek tudi drugih dermatoloških bolezni, prav tako naraščajo, zlasti pri luskavici, alopeciji areata in atopijskem dermatitisu.

Sebum:

Nekateri raziskovalci menijo, da se v obdobjih čustvenega stresa sproščajo določene snovi v večji meri kot je normalno (glukokortikoidi in nadledvični androgeni), ki so znane, da poslabšajo stanje aken in lahko povzročijo povečanje lojnic. Kot enega iz med krivcev omenjajo tudi hormon s kratico CRH, ki sodeluje kot telesni koordinator pri odzivu na stres, da povečuje tvorjenje maščob v lojnicah. Pred kratkim je bilo dokazano, da snov P (nevropeptid, ki se v obdobju stresa sprosti iz perifernega živčevja), spodbuja nastanek novih žlez lojnic in povečuje tvorjenje maščob v celicah lojnic.

Preprosto povedano, celice, ki proizvajajo sebum imajo receptorje za stresne hormone in ko se ti vežejo na ta mesta, spodbudijo nastanek odvečnega sebuma, ki lahko zamaši pore in omogoči nastanek aken.

Praskanje:

Ljudje, ki so pod stresom, imajo povečane živčne signalizacije, ki povzročajo srbenje, to lahko povzroči, da se ljudje praskajo in na splošno več dotikajo kože. S tem si prenašajo bakterije in odmrle kožne celice z enega mesta na drugo, kar je lahko razlog za nastanek novih aken. Kožo si lahko tudi ranijo in s tem poškodujejo kožno pregrado ter tako omogočijo vstop patogenom v globje plasti kože.

Spanje, uživanje manj zdrave hrane in odmikanje od običajne rutine nege kože:

Občutek razdraženosti in stres vplivata tudi na zgornje dejavnike, ki tako ali drugače vplivajo na poslabšanje stanja aken. Med spanjem se koža regenerira in gre skozi določene procese, nujno potrebne za njeno zdravo delovanje. Nezdrava prehrana vpliva na povišan vnos maščob in glukoze, kar prav tako negativno vpliva na nastanek aken. Nega aknaste kože je ključnega pomena in če ni konsistentna ter pravilna, ne prinaša želenih rezultatov. Mi vam priporočamo linijo Rilastil Acnestil, ki vas bo zagotovo navdušila, saj vpliva na vse 4 faze nastanka aken in prinaša odlične rezultate.

KAKO SI POMAGATI?

Ker se v današnjem času stresu, skoraj ne moremo izogniti je zelo pomembno, da se naučimo spopadati z njim. Vsak naj si najde svoj način spopadanja s stresom, naj bo to joga, sprehod ali dolga kavica s prijateljico. Na internetu najdete tisoč in en predlog, sami pa si izberite tistega, ki mislite, da bo vam najbolje pomagal.

Na nekatere dejavnike lahko vplivate, in sicer, ne dotikajte se obraza, ne praskajte si aken, naspite se, jejte zdravo in bodite konsistentni pri negi kože! Rilastil Acnestil linija vam ponuja dva izjemna čistilca na vodni osnovi: Acnestil čistilno peno, ki je pravi hit od 2021 in Acnestil gel, Acnestil mikropiling kislinski piling za eksfoliacijo obraza in telesa in Acnestil PB gel serum za normalizacijo sebuma s pre- in postbiotiki, ter dve kremici: Acnestil Attiva kremo za nego tudi že vnetih aken ter Acnetil Matt kremo za mastno kožo s prisotnimi komedoni.

ŠTUDIJE:
– https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28871928/
– https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479409
– https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(95)92899-5/fulltext

1 misli na “Kako stres vpliva na akne?

  1. Pingback: Na pomoč! Kaj so "backne" in kako se jih lahko znebim? - Pharmagea

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.