Melanin in barva kože

Barvo kože določajo številni dejavniki, med katerimi je glavni pigment melanin, pa tudi hemoglobin v krvi in karotenoidi vezivnega tkiva. Obstajata dve vrsti melanina, ki običajno obstajata v različnih odstotkih v različnih etničnih skupinah in pri različnih posameznikih. To sta eumelanin (temno rjav pigment) in feomelanin (rdeči ali rumeni pigment). Prisotnost ene ali druge vrste melanina določa raznolikost pigmentacije kože med posamezniki in njihov odziv na izpostavljenost soncu. Melanin sintetizirajo melanociti (specializirane celice v najgloblji plasti povrhnjice), ko jih stimulirajo sončni žarki. Obstaja veliko drugih dejavnikov, ki lahko sprožijo sintezo melanina: spolni hormoni, hormoni nadledvične žleze (“stresni” hormoni), zdravila in vnetni dražljaji. Ko melanin nastane, se ˝zapakira˝ v vezikle, imenovane melanosomi; znotraj melanosomov se melanin transportira do keratinocitov, kjer se kopiči, kar pomaga določiti pigmentacijo kože.

Vzroki kožnih lis in hiperpigmentacij

Cikel melanina poteka v štirih fazah. Prvi dve potekata v melanocitih, celicah bazalne plasti povrhnjice, naslednji dve pa v keratinocitih. Povečanje količine in nepravilna porazdelitev melanina, ki je lahko odvisna od izjemno zapletenih vzrokov in mehanizmov, določata pojav kožne hiperpigmentacije. To so predeli kože, bolj ali manj obsežni, na katerih je vidna temnejša barva v primerjavo z ostalo kožo. Pojav temnih madežev na koži povzroča in hkrati poslabša predvsem izpostavljenost sončni svetlobi brez ustreznega zaščitnega filtra.

Odstranjevanje temnih lis na koži

Različne metode za odstranjevanje hiperpigmentacije kože:

 • Kemični piling
 • Lasersko odstrnjevanje
 • Krioterapija
 • Intenzivna pulzna svetloba (IPL) – strokovno izvedena
 • Radiofrekvenčna metoda

Za optimizacijo rezultatov estetskega tretmaja je bistveno, da po zdravljenju sledi ustrezna domača nega. Ta vključuje posebne tretmaje nege kože z depigmentacijskim in fotoprotektivnim delovanjem, saj tako zaščitimo kožo pred sončno svetlobo in zmanjšamo tveganje za ponovitev.

Pri Rilastilu imamo D-clar linijo, ki je oblikovana za preprečevanje in depigmenatcijo katere koli vrste hiperpigmentacije kože zaradi povečane proizvodnje ali neenakomerne porazdelitve melanina (sončne pege, melazma in kloazma gravidarum, aknaste lezije, zaradi zdravil, nehomogena polt…).

D-Clar linije je sestavljena iz:
 • D-clar koncentrirani mikropiling
  Z 10% mandljevo kislino, intenzivno odstranjuje odmrle celice kože, jo gladi in čisti ter spodbuja celično obnovo. S tem spodbuja odstranjevanje najbolj pigmentirane plasti kože in hiperpigmentiranih celic. Dvofazna mlečna tekstura omogoča odlično dermatološko prenašanje izdelka, zato ta ne peče in ne povzroča srbenja.
 • D-clar koncentrat za depigmentacijov kapljicah
  Serum, namenjen intenzivni depigmentacijski šok terapiji, primerni za večino tipov hiperpigmentacij na koži. Učinkuje v vseh fazah melaninskega cikla in vsebuje kar 13,7% aktivnih učinkovin, ki delujejo v boju proti s hiperpigmentacijami. Poleg tega koncentrat pozitivno vpliva tudi na oksidativen stres, elastičnost kože in jo blago eksfolira in pomirja.
 • D-clar vsakodnevna krema
  Za depigmentacijo je vsakodnevna terapija proti pigmentinim madežem za enakomernejšo barvo kože z lahko in hitro vpojno teksturo, posebej zasnovano za hiperpigmentacije kože ter zamolklo in neenakomerno polt. Kožo ščiti pred oksidativnim stresom in jo dodatno vlaži.
 • D-clar SPF 50+ (light ali medium odtenek)
  Nežna obarvana emulzija za obraz, posebej namenjena koži z vidnimi, nezaželenimi hiperpigmentacijami. Obogatena je s posebnim kompleksom Claritech, ki preprečuje in zmanjšuje nastajanje temnih, pigmentnih madežev (hiperpigmentacij). Tonirni odtenek daje koži enotno in enakomerno polt.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.