FUNGAL ACNE – »Akne«, ki jih povzročajo glivice – Pityrosporum folikulitis.

Ste se že kdaj spraševali, kako to, da se vaše akne ne izboljšajo, kljub temu, da ste naredili vse za nego kože nagnjene k aknam. Uporabljate primerne izdelke, redno čistite kožo, ne greste spat z ličili, a se vam stanje kože še vedno ni izboljšalo? Obstaja možnost, da imate ˝Fungal acne˝ oziroma Pityrosporum folikulitis.
˝Fungal acne˝ velikokrat napačno diagnosticiramo kot akne vulgaris, saj izgledajo kot akne. Lahko pa jih zamenjamo z bakterijskim folikulitisom ali steroidnimi aknami, a manjkrat. Razliko opazimo, ko se takšna koža preprosto ne odziva na tipično zdravljenje navadnih aken. Za lažjo predstavo smo vam priložili sliko.
˝Fungal acne˝ so dejansko povezane z glivo kvasovko, imenovano Malessezia furfur, ki je naravno prisotna v kožni mikroflori. Med drugim ta kvasovka povzroča seboroični dermatitis, so jo pa povezali tudi s prhljajem in drugimi kožnimi boleznimi. ˝Fungal acne˝ se lahko pojavijo skupaj z aknami ali kot posledica zdravljenja aken.

Kaj sploh so ˝Fungal acne˝ in kako izgledajo?

To je kožna motnja, ki je posledica prekomerne rasti gliv kvasovk v lasnih mešičkih. Naše telo je drugače sposobno ohranjati normalen nivo mikroorganizmov na koži, tudi kvasovk. V primeru, da je ravnovesje porušeno, pa lahko pride do prekomerne rasti gliv.
Ti izbruhi so po navadi majhne, rdeče izbokline, ki izhajajo iz lasnih mešičkov. Kožne spremembe vas bodo srbele, a se ne bodo vnele in ne bodo boleče. ˝Fungal acne˝ se od navadnih aken razlikujejo po tem, da ne boste videli ogrcev, pustul ali globljih, bolečih nodusov in cist. Takšna koža se tudi ne bo odzivala na klasično zdravljenje aken, ampak bo potrebovala drugačen pristop k zdravljenju.
V eni študiji so ugotovili, da je najpogostejša lokacija za ˝Fungal acne˝ bil obraz, sledili pa so mu hrbet, površine rok, prsni koš in vrat. Na obrazu se te akne pojavijo največkrat na bradi in na predelu spodnje čeljusti. Srbež pa je bil v študiji prisoten pri skoraj 80 % primerov.
˝Fungal acne˝ so pogoste pri mladostnikih in moških, to pripisujemo povečani aktivnosti žlez lojnic in kolonizaciji gliv kvasovk. Drugi možni dejavniki/stanja za nastanek ˝Fungal acne˝:

  • Vroče, vlažno okolje
  • Ljudje, ki se prekomerno znojijo
  • Jemanje antibiotikov (tetraciklini)
  • Jemanje kortikosteroidov
  • Uporaba imunosupresivov
  • Povezava s sistemskimi boleznimi (sladkorna bolezen)
  • Nošenje oprijetih oblačil
  • Spremenjena prehrana

Kako pride do ˝Fungal acne˝?

Žleze lojnice v naši koži proizvajajo sebum, a ga lahko proizvajajo tudi prekomerno.
Pore in lasni mešički se lahko zamašijo s sebumom, bakterijami ali kvasovkami, ker ga je preveč.
Bakterije lahko povzročijo akne (tipične akne vulgaris).
Kvasovke pa lahko povzročijo vnetje lasnih mešičkov, kar mi vidimo kot ˝Fungal acne˝.

V razpredelnici spodaj smo na hitro povzeli glavne značilnosti in razlike med navadnimi in ˝Fungal acne˝.

Kožna sprememba ni nalezljiva in ni pokazatelj slabe higiene kože. Ena zanimivost pa je, da zdravila za zdravljenje aken delujejo antibakterijsko. S tem sicer odpravimo običajne kožne bakterije in ustvarimo popolno okolje za razmnoževanje kvasovk in za nastanek ˝Fungal acne˝. Torej, če boste ˝Fungal acne˝ zdravili kot navadne akne, se vam lahko stanje še poslabša.
Vaš dermatolog lahko stanje diagnosticira po videzu, kliničnih simptomih ali po pomanjkanju izboljšanja s tradicionalnimi zdravili za akne.

Kako jih zdravimo?

Ne pozabite, da to stanje povzroča kvasovka Malessezia furfur, ki pa se ne bo odzivala na tradicionalna protibakterijska in protivnetna zdravila za akne. Potrebno je protiglivično zdravljenje ali zdravljenje proti kvasovkam.
Pri blažji obliki bolezni si lahko pomagate z našo linijo Rilastil Acnestil, ki poleg mnogih sestavin, ki delujejo proti klasičnim aknam, vsebuje tudi klorheksidin, sestavino, ki deluje proti bakterijam kot tudi glivicam in se zato odlično izkaže tudi v boju proti ˝Fungal acne˝. Še posebej vam priporočamo uporabo Acnestil PB gela seruma, ki vsebuje prebiotike α-glucan oligosaharid in tri različne postbiotike Lactobacillus Ferment, Ectoin, Hydrolyzed Yeast Protein, ki skrbijo za pravilno ravnovesje mikrobiote in uravnotežijo kožni ekosistem, kar pripomore k zmanjšanju glivic na koži.

Če se vam stanje kljub pravilni negi ne izboljša, vam svetujemo obisk pri dermatologu. Za hujše izbruhe vam lahko vaš dermatolog predpiše topikalno ali peroralno protiglivično zdravilo. V primeru kombinacije aken vulgaris in ˝Fungal acne˝ pa bo potrebna kombinacija protiglivičnih zdravih in zdravil proti aknam.

Primeri v praksi

22-letnica poroča o mastni koži s srbečimi papulami na čelu, prsih, hrbtu, rokah in vratu. Pred tem je uporabljala tipična zdravila za akne, saj se z njimi bori že od 15. leta. Pred dvema letoma je uspešno kontrolirala izbruhe aken z uporabo azelaične kisline 2-krat dnevno in čistilca s salicilno kislino. Ko so se ji ˝akne˝ znova pojavile, je začela z uporabo 0,1 % tretinoina v gelu, 2,5 % adapalena in benzoil peroksida v gelu. Vse to pa ji ni čisto nič pomagalo. Pazila je tudi na prehrano in povečala količino vode, ki jo spije na dan. Poskrbela je za dober spanec, pogosto menjavo prevleke za vzglavnik, a še vedno se njeno stanje kože ni izboljšalo.
Naredili so ji biopsijo zgornjega dela hrbta in ugotovili prisotnost gliv Pityrosporum oziroma Malassezia.
V tem primeru lahko opazimo, kako lahko z napačno diagnozo stanje ˝Fungal acne˝ poslabšamo oziroma ga ne izboljšamo. Informiranje o ˝Fungal acne˝ oz. bolj pravilno Pityrosporum folikulitisu, je zelo pomembno za lažjo prepoznavo.
Rilastil Acnestil linija je primerna tudi za posameznike, ki imajo sum na ˝Fungal acne˝ oz. Pityrosporum folikulitis.

Literatura:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970831/

Gaitanis G, Velegraki A, Mayser P, et al: Skin diseases associated with Malassezia yeasts: facts and controversies. Clin Dermatol. 2013;31:455–463.
– Potter BS, Burgoon CF, Johnson WC: Pityrosporum folliculitis. Report of seven cases and review of the Pityrosporum organism. Arch Dermatol. 1973;107:388–391.
– Yu HJ, Lee SK, Son SJ, et al: Steroid acne vs Pityrosporum folliculitis: the incidence of Pityrosporum ovale and the effect of antifungal drugs in steroid acne. Int J Dermatol. 1998;37:772–777.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.