FOTOSTARANJE IN MENOPAVZA

V obdobju menopavze prihaja do hormonskih sprememb, zaradi česar lahko na ravni kože pride do izgube gostote, tanjšanja, večjega nastanka gubic in povešene kože. Pojavi se lahko tudi suhost, srbež in neenakomeren ten – hiperpigmentacije.

Te spremembe dodatno vplivajo na občutljivost in reakcijo kože na UV sevanje. Posledično se v obdobju menopavze kombiniran učinek tako UV sevanja kot tudi upada estrogena, še dodatno izrazi na koži. Izbira izdelkov z ustrezno zaščito kože, je zato ključnega pomena.

UV SEVANJE

Sonce oddaja ultravijolično (UV) sevanje, ki ga delimo na UVA, UVB in UVC sevanje. Razlikujejo se po valovni dolžini in energiji ter posledično škodi, ki jo naredijo na koži. UVC bi bilo za nas najbolj nevarno, a ga zadrži že ozon, vendar tudi UVB in UVA sevanje prinašata številne težave, vključno z opeklinami, kožnim rakom in fotostaranjem. UVB sevanje je znano po sončnih opeklinah, medtem ko UVA sevanje povzroča fotostaranje in zgodnje gubice.

UVB sevanje ne prodira skozi steklo, medtem ko UVA, ki povzroča gubice, pa. Ideja, da SPF ni potreben v zaprtih prostorih, je napačna, še posebej, če smo veliko blizu oken. Tudi pozimi lahko sonce škoduje koži, saj snežna površina odbija UV žarke. Intenzivnost UV sevanja se poveča z nadmorsko višino, kar pomeni, da smo na sončen dan, na smučišču ali v gorah bolj izpostavljeni sončnim opeklinam. Ustrezna zaščita pred soncem je pomembna skozi vse leto, 365 dni na leto, ne samo poleti.

FOTOSTARANJE

Fotostaranje je posledica UVA sevanja, pri čemer pride do povečanega nastajanja prostih radikalov – ROS, ki povzročijo spremembe na celičnih proteinih, membranah in celični DNK.

To povzroči številne spremembe v koži, kot so zadebelitev rožene plasti, hiperpigmentacije in spremembe keratinocitov, kar vodi v suho kožo, večjo občutljivost za zunanje dejavnike ter nepravilno luščenje. Fotostaranje lahko vpliva tudi na dermis, kjer pride do zmanjšanja števila in delovanja fibroblastov, kar vodi v tanjšanje dermisa in nastanka gub.

Podobne spremembe in posledice prizadanejo kožo tudi zaradi upada estrogena med menopavzo, zato je videz gubic in ostalih sprememb, v tem obdobju še toliko bolj izrazit.

Med znake fotostaranja seveda spadajo tudi grobe in fine gube ter spremembe kožne teksture. Z večletno izpostavljenostjo UV sevanju lahko dobimo tudi hiperpigmentacije, starostne pege, aktinične keratoze, kožnega raka ali pa druge kožne spremembe.

Zgodnji znaki fotostaranja vključujejo drobne gube okrog oči in ust ter pajčevinaste žilice (teleangiektazije) na nosu, licih in vratu. Z nadaljnjim izpostavljanjem soncu se število in globina gub še povečata, koža pa postane glede na videz in barvo, podobna usnju. Pogosto se pojavijo tudi hiperpigmentacije, teleangiektazije, ustnice pa postanejo blede ter tanke.

ZAŠČITA PRED SONCEM

Redna uporaba sončne zaščite in drugih ukrepov je ključnega pomena za preprečevanje prezgodnjega staranja kože ter ohranjanja zdravega ter mladostnega videza.

Ker je v obdobju menopavze, koža bolj občutljiva na škodljive učinke UV sevanja, je redna uporaba UV zaščite, še toliko bolj pomembna.

Pri izbiri izdelkov je potrebno upoštevati tako UVB kot tudi UVA zaščito, pri čemer zanesljivo zaščito ponujajo izdelki z zelo visokim SPF faktorjem (merilo za UVB zaščito) in zelo visokim PPD (merilo za UVA zaščito).

Pri nanašanju je treba poskrbeti, da se izdelek nanese vsaj 30 minut pred izpostavljanjem sončnim žarkom in v zadostni količini – 2mg/cm2, kar za obraz, vrat in ušesa nanese na okrog 2 prsta kreme. Ne pozabite na reaplikacijo in pa uporabo SPF-a vsak dan!

Rilastil izdelki za zaščito pred soncem imajo odlično kombinacijo kemičnih UV filtrov, ki imajo zelo visoko zaščito, tako za UVA, kot tudi UVB sevanje. Glede na različne tipe kože in morebitne dodatne težave, Rilastil Sun System linija ponuja širok izbor izdelkov, da lahko izberete tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam, problematiki in tipu kože.

Poleg tega vsebujejo tudi koristne kozmetično aktivne sestavine, kot je PRO-DNA KOMPLEKS, ki ščiti celično DNA pred oksidativnim stresom ter ekstrakt Schisandre Chinensis, ki izboljšuje elastičnost kože. Izdelki so zelo prijetni za uporabo, saj ne puščajo beline.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.