Kaj sploh so “backne”?

Poletje je v polnem zamahu, vi pa se obremenjujete kako bo izgledala vaša koža na hrbtu v majčkah brez rokavov in kopalkah? Brez skrbi! Poglejmo kaj povzroča t.i. “backne” ter rešitev, da boste tudi ve samozavestno stopile v poletje!

Akne so ena najpogostejših kožnih bolezni, s katero se vsaj enkrat v življenju sooči več kot 90% ljudi. Običajno, ko govorimo o aknah, najprej pomislimo na akne na obrazu, vendar vemo, da se lahko pojavijo tudi drugje po telesu. Izraz “backne” se nanaša specifično na akne na hrbtu in je izpeljanka angleškega izraza “back akne.” V bistvu so to še vedno akne, ki so večfaktorska in zapletena bolezen, lahko se pojavijo zaradi različnih vzrokov, kot so hormonsko neravnovesje, stres, uporaba določenih zdravil, komedogenih izdelkov, prehrana, genetika itd.

Kaj se zgodi v pilosebacealni enoti (področje pore, kjer se nahaja tudi žleza lojnica in dlaka) da nastane akna?

 1. Hiperkeratoza – gre za prekomerno produkcijo keratinocitov, ki se ne morejo normalno in dovolj hitro luščiti. Posledično nastane čep, ki zapre poro/dlačni mešiček- pilosebacealno enoto in ustvari mikrokomedon, kasneje (odprt/zaprt) komedon.
 2. Hiperseboreja⁣ – povečana aktivnost žlez lojnic in posledično povečana količina sebuma, kar povzroča masten videz in polni zaprto poro/pilosebacealno enoto. 🌝⁣
 3. Bakterije Cutibakterium Acnes⁣ se prekomerno namnožijo v prej omenjenih in za bakterijo idealnih pogojih, saj C. Acnes za rast potrebujejo anaerobno okolje (brez kisika) in pa zadostno količino hrane – sebuma. 🦠
 4. Vnetje⁣ nastane zaradi razgradnje sebuma, pri čemer se sproščajo proste maščobne kisline. Prisotnost teh kislin spodbuja nastanek vnetnih mediatorjev, kar vodi v vnetni proces – bolečino, rdečino, oteklino. 🛑⁣

To vodi v nastanek aken, ki se lahko pojavijo kot zaprti, odprti komedoni, papule, pustule, nodusi in celo ciste.

Kako si pomagati?

Pri odpravljanju aken si seveda želimo ne samo izboljšati videza kože, ampak tudi preprečiti ponovne izbruhe različnih oblik aken. Pri tem moramo upoštevati različne stopnje aken:

 • Blage: komedoni, nekaj papul in pustul
 • Zmerne: papule in pustule, redki nodusi
 • Težke: nodusi, ciste.

V primeru blagih in zmernih aken si lahko pomagate z našo linijo Rilastil Acnestil, katere izdelki delujejo na vse 4 vzroke nastanka aken; hiperkeratozo, seborejo, bakterije C. Acnes in vnetje. Najprej priporočamo čiščenje z Rilastil Acnestil čistilnim gelom, nato pa nanos Rilastil Acnestil mikropilinga na suho in očiščeno kožo. Po želji in za še boljše rezultate nanesite še Rilastil Acnestil PB gel in Rilastil Acnestil Mat kremo.

V primeru težkih/hudih aken pa priporočamo posvet pri dermatologu kot primarno rešitev, medtem ko lahko linijo Rilastil Acnestil uporabljate kot podporno nego. 💚

Dodatni nasveti:

 • Izogibajte se stiskanju mozoljev: čeprav je včasih skušnjava stiskati mozolje, lahko to poškoduje kožo in povzroči brazgotine ali okužbe ter dejansko poslabša stanje.
 • Redno čistite kožo, še posebej po vadbi. Po tuširanju se preoblecite v čista oblačila in se izogibajte agresivnemu drgnjenju kože, saj to lahko poslabša akne.
 • Omejite uporabo športne opreme ali težkih nahrbtnikov, ki lahko povzročijo trenje in draženje.
 • Bodite pozorni na uporabo čistih brisač, rjuh in prevlek za blazine (posteljnino nasploh).
 • Sproščajte se in obvladujte stres.
 • Poleti ne pozabite na uporabo zaščitne kreme pred soncem, da zaščitite kožo pred škodljivimi UV-žarki, ki lahko poslabšajo akne.
 • Uporabljajte kozmetične izdelke, ki so primerni za kožo nagnjeno k aknam, in izbirajte večnamenske izdelke, ki ne zamašijo por. Priporočamo linijo Rilastil Acnestil.

Ne pozabite pa, da za doseganje čiste in zdrave kože potrebujemo čas in doslednost. Z ustrezno nego in preventivnimi ukrepi se lahko poslovite od mozoljev na hrbtu ter se prepustite svoji žareči samozavesti. Ostanite samozavestni in pokažite svojo čudovito kožo! ✨ 💚

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.