Verjetno ste že slišali za antioksidante, saj so v svetu kozmetično aktivnih sestavin postali prava zvezda. Zakaj so tako pomembni?🧡💛

V našem telesu se med presnovnimi procesi tvorijo prosti radikali, med katerimi so najbolj pogoste in poznane reaktivne kisikove spojine (ROS).

Prosti radikali so nestabilne molekule, ki napadajo naše celice, povzročajo poškodbe DNK, lipidov in beljakovin ter spreminjajo njihovo strukturo in funkcijo. To poimenujemo tudi oksidativni stres, ki lahko vodi v staranje (nastanek gubic!), bolezni in druge težave.

Naše telo ima sicer svoje zaščitne mehanizme, ki se borijo proti tem snovem, vendar starejši kot smo, manj se je telo sposobno samo bojevati proti prostim radikalom brez zunanje pomoči. Zato so sestavine z antioksidativnim učinkom vse bolj pomembne, saj imajo sposobnost zaščititi naše telo pred ROS in njihovimi slabimi učinki. 🤓

Kaj sploh so antioksidanti ter kako delujejo?

Verjetno je že jasno, da so antioksidanti snovi, ki se borijo proti prostim radikalom in preprečujejo/zmanjšujejo oksidativni stres ter njegove posledice. Delujejo na način, da prenesejo svoj elektron ali vodik na prosti radikal, s čimer ta postane manj reaktiven.

Antioksidant se sam spremeni v stabilen radikal, ki je manj agresiven do okolja. Primer enega izmed najbolj znanih antioksidantov je vitamin C. Ko se vitamin C sreča s prostim radikalom, mu preda elektron in tako prepreči škodljive učinke radikala. 🍊🍋

Antioksidanti se lahko dodajajo v kozmetične izdelke za podaljšanje njihove (oksidativne) stabilnosti, še posebej, če vsebujejo veliko olj ali masel, ali pa kot aktivne sestavine z antioksidativnim delovanjem.

Zakaj je torej dobro uporabljati antioksidante kot kozmetično aktivne sestavine in jih nanašati na kožo? Naša povrhnjica je sestavljena iz korneocitov, zalitih z malto iz ceramidov, maščobnih kislin, holesterola, lipidov itd. 🧱 Slednji so dovzetni za lipidno peroksidacijo (torej razgradnjo maščobnih kislin, holesterola…), če so izpostavljeni prostim radikalom. To lahko vodi v prezgodnje staranje in poškodbo kožne pregrade. 👵🏻〰️

Nekateri zunanji dejavniki, kot so kajenje🚬, stres in sončno sevanje☀️, še dodatno povečujejo nastanek prostih radikalov. Poleti, ko je sonce močnejše, je še posebej priporočljivo uporabljati kozmetične izdelke z antioksidativnim delovanjem.

Sonce oz. UV sevanje namreč povzroča večjo tvorbo prostih radikalov in oksidativni stres, zato potrebujemo več zunanje pomoči, da se izognemo škodljivim posledicam.

Uporabo teh izdelkov priporočamo zjutraj in zvečer. Zjutraj, da ujamejo tistih nekaj “radikalčkov,” ki kljub naši redni uporabi izdelkov za zaščito pred soncem (ane?) še vedno uspejo nastati in zvečer, da pomagamo koži popraviti stanje za nazaj. 😅

Kateri izdelki RIlastil vsebujejo aktivne sestavine z antioksidativnim delovanjem?

Izdelki linij Rilastil Intense C, D-Clar in Multirepair vsebujejo tako aktivne sestavine z antioksidativnim delovanjem kot tudi druge učinkovite sestavine, ki prispevajo k različnim učinkom na kožo.

Aktivne sestavine z antioksidativnim delovanjem:

  • Izdelki linije Intense C vsebujejo visokotehnološki vitamin C.
  • Izdelki linije D-Clar vsebujejo CLARI-TECH kompleks (vitamin C, niacinamid in tetrapeptid-30) in vitamin E.
  • Izdelki linije Multirepair pa vsebujejo Detoxiox (ekstrakt španske olive, ki vsebuje veliko hydroxytyrosola (>20%), tyrosola in polyphenolov) in visokotehnološki vitamin C.

Poskrbite za lepo kožo od zunaj (preveri našo ponudbo izdelkov, ki delujejo (tudi) antioksidativno) ter od znotraj – z uravnoteženo prehrano, bogato z antioksidanti (sveže sadje, zelenjava, žita)🥝🍋🍊. Vaša koža vam bo hvaležna! 💕

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.