Pore

Kako odmašiti pore?

Kako odmašiti pore?

Kaj so pore in zakaj jih imamo?

Pore so majhne odprtine v koži, v katerih sebum in znoj dosežeta površino iz svojih žlez spodaj. Pravzaprav imamo vsi dve različni vrsti por: sebacealne pore in znojne pore.

Sebacealne pore: Ta vrsta por je povezana z sebacealno žlezo in dlačnim foliklom, zato jim pravimo tudi pilosebacealne enote. Imamo jih po celotni površini celotne kože, razen kože na dlaneh in podplatih. Večino naše pozornosti pritegnejo ravno te pore, ker so lahko dovolj velike, da jih vidimo. Ko ljudje govorimo, da imamo velike pore ali zamašene pore, imamo običajno v mislih te.

Znojne pore: Znojne pore imamo po celotni koži in so te res drobne, običajno jih ne vidimo s prostim očesom. Če so prekomerno aktivne, lahko povzročijo hiperhidrozo (prekomerno potenje).

Pore imajo zelo pomembno nalogo. Pore, ki izločajo sebum, pomagajo ohranjati kožo prožno, navlaženo in zdravo. Znojnice pa nam pomaga vzdrževati telesno temperaturo z izhlapevanjem. Prav tako pore omogočajo prehajanje molekul, kar aktivnim učinkovinam omogoča dostop do nižjih plasti kože in s tem delovanje na ciljne komponente.

Kako se zamašijo?

Če por ne čistimo redno ali ne izvajamo pilinga kože, se odmrle kožne celice ujamejo v kožo, namesto da bi se izločile v okolje. Celice se nalagajo v porah, kar mi vidimo kot zamašeno poro. Drugi dejavniki, ki lahko povzročijo zamašitev por so hormoni ali genetika.

V primeru, da se zamašijo pore od potu, se nam lahko pojavijo vročinski izpuščaji. V tem primeru se umaknemo v ohlajen prostor, če imamo možnost, se stuširamo s hladnejšo vodo in obrišemo z mokro brisačo. Posušimo pa se na zraku in ne vtiramo mokre kože v brisačo, da je ne razdražimo še bolj. Vročinski izpuščaj po navadi izgine kmalu (najkasneje po nekaj dnevih), v nasprotnem primeru pa obiščite zdravnika.

Če se zamašijo sebacelane pore s sebumom in odmrlimi celicami, ki ustvarijo čep, da sebum ne more več normalno prehajati na površje, nastanejo akne. Najprej so te ne vnete, torej komedoni (zaprti in/ali odprti), če pride do namnožitve bakterij C. Acnes in vnetnega odziva, pa govorimo že v vnetih aknah.

Nekaj zanimivih dejstev

  1. Akne, ki se pojavijo v odrasli dobi so vedno bolj pogoste in so večinoma vnetnega tipa. Za njih je značilna povečana občutljivost. Pojavljajo pa se tudi brazgotine, zaradi počasnejšega celjenja.
  2. Elastičnost kože vpliva na velikost in vidnost por. Manj elastična koža naredi pore večje in bolj vidne. Zato je priporočljivo uporabljati izdelke, ki izboljšujejo elastičnost.
  3. Količina sebuma vpliva na zamašene pore. Več sebuma kot oseba proizvede, večja je verjetnost, da bo imela vidne pore na obrazu, ki se bodo hitreje zamašile. Na proizvodnjo sebuma med drugim vplivajo hormoni, genetika in starost. Priporočljivo je uporabljati izdelke, ki regulirajo proizvodnjo sebuma.
  4. Težave z aknami ima cca 80% najstnikov, večina v blažji obliki. Najpogosteje se pojavijo med 13. in 15. letom; približno 15% jih potrebuje zdravnika. Včasih so bile te nadloge prisotne predvsem v najstniških letih, danes pa se s problemom aken srečujemo praktično vsi, vsaj enkrat v življenju.

Pore

Komedogeni izdelki in zakaj se jih je bolje izogibati?

V teoriji so nekomedogeni izdelki tisti, ki ne mašijo por. Velikokrat so različni izdelki za ličenje, nego kože in zaščito pred soncem na seznamu komedogenih izdelkov zaradi sestavin, ki jih vsebujejo. Priporočamo, da poiščete na omenjenih izdelkih oznake ˝nekomedogeno˝ in s tem zmanjšate možnost za zamašene pore. Rilastil kozmetika, ima opravljene klinične teste komedogenosti pri vseh izdelkih. Kjer trdimo, da je izdelek nekomedogen, se je ta na različnih tipih kož izkazal za nekomedogenega, torej ni mašil por. Vseeno pa je potrebno upoštevati, da se občutljivost na komedogenost razlikuje od posameznika do posameznika, zato, če imate kožo nagnjeno k nastanku aken, izdelek najprej testirajte na manjšem področju in počakajte nekaj dni, da vidite reakcijo.

Kako odmašimo pore?

Uporabite čistilni izdelek

Poskrbite, da kožo redno in učinkovito očistite zjutraj in zvečer z nežnim čistilnim sredstvom. Izberite izdelek, ki vaše kože ne bo dražil, a bo poskrbel za odstranitev odvečnega sebuma, odmrlih celic kože, ličili in SPF-a. Mi vam vsekakor priporočamo Acnestil čistilno peno. Saj je nežna a učinkovita in po njej kože ne zateguje.

Uporabite piling

Uporabljajte piling, saj s tem poskrbite za odstranjevanje odmrlih celic s kože, da te ne morejo zamašiti por. Piling tudi pripomore pri odmaževanju že zamašenih por.

Na trgu obstajajo kislinski, mehanski ali encimski pilingi. V naših izdelkih so kombinacije kislinskih pilingov (AHA in BHA, natančneje mandljeve in salicilne kisline). V mehanskem pilingu pa so marelična semena v prahu.

Salicilna kislina je zelo učinkovit keartolitik. Uporablja se za tretiranje aken, hiperpigmentacij in drugih kožnih stanj. Salicilna kislina zaradi topnosti v olju, lahko naravno prodre v globje dele naših por in pomaga očistit oblogo por. To omogoča, da se naravna olja naše kože lažje pretakajo in preprečuje nastanek komedonov.

V primeru uporabe pilingov za obraz, je nujna uporaba kreme za zaščito pred soncem v jutranji rutini , saj ti naredijo kožo bolj občutljivo na svetlobo. Vse naše kreme s SPF so označene kot nekomedogene. V ponudbi imamo Acnestil Photoprotective kremo z SPF 50+, ki je posebej prilagojena za mastno kožo in kožo nagnjeno k aknam.

RILASTILOVI PILINGI:

Niacinamid, Azeloglicin, ZnPCA, CuPCA in druge sestavine za zmanjšanje proizvodnje sebuma

Sestavine, ki regulirajo sintezo sebuma, torej njegovo proizvodnjo lahko zmanjšajo, predstavljajo potencialni način tretiranja zamašenih por. Niacinamid, Azeloglicin in drugi, klinično dokazano zmanjšujejo izločanje sebuma in posledično zmanjšajo količino sebuma na površini kože. Manjša količina sebuma pomeni manj možnosti za zamašitev por.

Kakšne so tehnike tretiranja zamašenih por?

Obstaja več oblik tretiranja zamašenih por, ki jih izvajajo kozmetični saloni in estetski dermatologi. Ena možnost je mikrodermoabrazija, ki je bolj znana kot diamantni piling. Pri tem postopku gre za fizični piling z orodjem, ki ima diamantno ali kristalno konico, ki kot močnejši mehanski piling odstrani odmrle celice in izboljša neenakomerno teksturo kože.

Dermatologi vam lahko naredijo tudi močnejše kislinske pilinge, ki so veliko bolj koncentriran kot tisti, ki jih lahko kupimo za uporabo doma. Obstaja tudi lasarski piling, ki kožo enakomerno odstrani s površine.  Ti postopki so nekoliko dražji in imajo tudi bolj vidne “stranske učinke” : vidno luščenje kože, rdečico in izredno občutljivost na sonce. Celjenje traja od nekaj dni do več tednov, odvisno od globine, ki smo jo želeli s pilingom doseči. Priporočljivi so za zelo neeankomerno teksturo kože, brazgotinah, globokih gubah in hiperpigmentacijah.

Še nekaj priporočil:

  • Odstranite ličila pred spanjem.
  • Ne dotikajte se obraza in ne praskajte por.
  • Kožo redno čistite, vlažite in uporabljajte kremo za zaščito pred soncem.
  • Uporabljajte pilinge na predelih kože, kjer imate vidne pore.
  • Obiščite dermatologa, če se kljub pravilni negi in upoštevanju pravil vaše pore še vedno mašijo.

Zapomnite si, da pore niso vrata, ki jih odpremo ali zapremo. Ne moremo jih povečati ali zmanjšati. Lahko jih naredimo manj vidne in poskrbimo, da se ne zamašijo.

V primeru, da niste prepričani, kateri izdelek je pravi za vas, nam pošljite vprašanja preko emaila ali preko socialnih omrežij in vam bomo z veseljem svetovali.

Literatura:

Lee SJ, Seok J, Jeong SY, Park KY, Li K, Seo sj: Facial Pores. Dermatologic Surgery. 2016;42(3): 277-285

Arif T: Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. 2015;8: 455–461

Lee SJ, Seok, J, Jeong SY, Park KY, Li K, Seo SJ: Facial Pores. Dermatologic Surgery. 2016;42(3): 277–285

Walocko FM, Eber AE, Keri JE, AL-Harbi MA, Nouri K: The role of nicotinamide in acne treatment. Dermatologic Therapy. 2017: 1-7